Burčáky 2022
Burčák jakožto částečně zkvašený vinný mošt má blahodární účinky na váš organismus. Jak je to možné? Obsahuje totiž velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je i výživný.
Vznik burčáku:
Burčák, nebo taky „mléko starců“ je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se do něj dostávají z hroznů. Na hrozny se kvasinky dostanou zase přirozenou cestou během zrání. A je považovaný za primárně český výrobek.
Maximálně 3 dny:
Podle odborníků může být správný burčák starý maximálně 3 dny. Ve stáncích a obchodech vám ho nabízejí od konce srpna až téměř do listopadu. Pokud máte možnost, zjistěte si původ a výrobce nabízeného zboží.
Sezónu jsme odstartovali a na Krobelomat.cz najdete všechny dostupné odrůdy:
Pavlovín - Irsai Oliver (ČZHM)
Pavlovín bílý - Solaris (burčák)
Maršovice červený - Zweigeltrebe (burčák)
Vinařství Zborovský - Muscat (ČZMH)
Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem?
Nejdůležitější pro člověka, který hroznový mošt prodává, je znát rozdíl mezi pojmem
- ČZHM je stejný produkt, který ale vzniká z hroznů dovezených ze zahraničí.
burčák může být označován pouze produkt, který je vyrobený čistě z tuzemských hroznů.
Hlavním důvodem prodeje ČZHM u nás je nepoměr mezi nabídkou a poptávkou u pravého burčáku. Pravého českého burčáku totiž nevzniká tolik, aby pokryl poptávku ze strany veřejnosti. - Z hlediska procesu zpracování ani kvality tak není mezi burčákem a ČZHM vůbec žádný rozdíl. Kvalita samotného výsledného produktu vychází z kvality konkrétních hroznů a z jejich zpracování samotným vinařem.
Dejte na nás, že není podzim bez burčáku.
Letní akce s růžovým vínem
Jak jsou na tom ta růžová? Co dělají a jak dlouho je máme v našem repertoáru?
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. A ty zráním hroznů ubývají.
Akce s Retrowine a Farmou víno HOVORANY
Akce a novinky na červen
Začíná období grilování, letních akcí a aktivit a k tomu se hodí nejen naše klasika, ale je potřeba někdy “vystoupit z komfortní zóny” a zkusit například naše ovocné speciály a drinky, nebo absolutně nejstylovější kolekci Retrowine.